Naše pražička

O tom, jaký bude váš šálek kávy rozhoduje mnoho faktorů. Od sklizně kávy a její zpracování, přes pražení až po vlastní přípravu kávy v kávovaru. Zelenou kávu vybíráme od prověřených dodavatelů s přesnými informace o tom, kdo a kde kávu vypěstoval. V naší režii je pak ten nejdůležitější krok v cestě ke kvalitní kávě - pražení kávy.

 

Pražička Novoroaster
Pražička Novoroaster
Pražička Novoroaster

 

Pražička kávy Novoroaster

Zjednodušeně řečeno, jsou dva typy pražiček - bubnové, to jsou ty, které znáte třeba ze starých filmů a pak moderní pražičky horkovzdušné, tzv. "fluid-bed". Když jsme se rozhodovali, jaký z těchto dvou systémů pražení zvolit, došli jsme po vyhodnocení našich požadavků k volbě horkovzdušné pražičky německé výroby - Novoroaster.

Hlavní výhodou naší pražičky je systém pražení sám o sobě. Pražením horkým vzduchem získáme konzistentnější a čistší praženou kávu. Skleněným válcem, ve kterém je nasypána zelená káva prochází horký vzduch, který praží každé zrno rovnoměrně. Horký vzduch zároveň odnáší kávové slupky, které se z kávových zrnek odlupují v průběhu pražícího procesu. Kávové slupky jsou pak sbírány v oddělené nádobě a nedochází tak k jejich přepalování hned vedle pražící se kávy. Horký vzduch následně filtrujeme soustavou filtrů, které z něho odstraní zápach a kouř. Z výstupního otvoru nám tak vychází příjemně voňavý, teplý vzduch.

Další výhodou naší pražičky je její profilovatelnost. Každá káva má svůj vlastní teplotní profil, díky kterému z každého kávového zrnka vynikne to nejlepší. Každá sklizeň nebo šarže kávy může být odlišná, naším úkolem je udržet vždy tu nejvyšší možnou kvalitu a proto tyto profily stále vylepšujeme a upravujeme podle aktuální dodávky zelené kávy. Pomocí chytré elektroniky, která řídí pražící proces s přesností na stupeň Celsia a i díky průhlednému skleněnému válci, ve kterém lze sledovat průběh pražení, je ladění směsi radostí.

V neposlední řadě má pražička malé rozměry a nízkou hmotnost. To umožňuje pražičku používat i na místech s menším prostorem bez nutnosti větších stavebních zásahů.

Kapacita naší pražičky je 2 kg zelené kávy na jeden proces pražení, který trvá v závislosti na odrůdě od 11 do 14 minut.

 

Přijďte se podívat

Na to, jak pražička praží se můžete přijít podívat osobně do naší pražírny a obchodu. Naší Českávu u nás můžete i ochutnat jako kávu s sebou. Určitě neodoláte, takže si s sebou odnesete ještě pár balíčků kávy a čaje a nový mlýnkek. Naší pražírnu najdete v centru Žižkova na Táboritské 9.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení