O tom, jaký bude váš šálek kávy rozhoduje mnoho faktorů. Od sklizně kávy a její zpracování, přes pražení až po vlastní přípravu kávy v kávovaru. Zelenou kávu vybíráme od prověřených dodavatelů s přesnými informace o tom, kdo a kde kávu vypěstoval. V naší režii je pak ten nejdůležitější krok v cestě ke kvalitní kávě - pražení kávy.

Pražička kávy Novoroaster

Zjednodušeně řečeno, jsou dva typy pražiček - bubnové, to jsou ty, které znáte třeba ze starých filmů a pak moderní pražičky horkovzdušné, tzv. "fluid-bed". Když jsme se rozhodovali, jaký z těchto dvou systémů pražení zvolit, došli jsme po vyhodnocení našich požadavků k volbě horkovzdušné pražičky německé výroby - Novoroaster.

Hlavní výhodou naší pražičky je systém pražení sám o sobě. Pražením horkým vzduchem získáme konzistentnější a čistší praženou kávu. Skleněným válcem, ve kterém je nasypána zelená káva prochází horký vzduch, který praží každé zrno rovnoměrně. Horký vzduch zároveň odnáší kávové slupky, které se z kávových zrnek odlupují v průběhu pražícího procesu. Kávové slupky jsou pak sbírány v oddělené nádobě a nedochází tak k jejich přepalování hned vedle pražící se kávy. Horký vzduch následně filtrujeme soustavou filtrů, které z něho odstraní zápach a kouř. Z výstupního otvoru nám tak vychází příjemně voňavý, teplý vzduch.

Další výhodou naší pražičky je její profilovatelnost. Každá káva má svůj vlastní teplotní profil, díky kterému z každého kávového zrnka vynikne to nejlepší. Každá sklizeň nebo šarže kávy může být odlišná, naším úkolem je udržet vždy tu nejvyšší možnou kvalitu a proto tyto profily stále vylepšujeme a upravujeme podle aktuální dodávky zelené kávy. Pomocí chytré elektroniky, která řídí pražící proces s přesností na stupeň Celsia a i díky průhlednému skleněnému válci, ve kterém lze sledovat průběh pražení, je ladění směsi radostí.

V neposlední řadě má pražička malé rozměry a nízkou hmotnost. To umožňuje pražičku používat i na místech s menším prostorem bez nutnosti větších stavebních zásahů.

Kapacita naší pražičky je 2 kg zelené kávy na jeden proces pražení, který trvá v závislosti na odrůdě od 11 do 14 minut.