O kávě a jejím původu
Etiopie leží ve východní Africe a je považována za kolébku kávy. Často se uvádí, že slovo "káva" je přímo odvozeno od provincie Kaffa, kde se káva začala poprvé pěstovat. Českáva Etiopie Sidamo Chire je velmi květinová 100% Arabika s tóny jasmínu, bergamotu a ovocné směsi, pocházející z oblasti Sidamo na jihozápadě Etiopie u města Awassa. Zde se káva pěstuje přirozeným způsobem v nadmořských výškách okolo 1400 - 2200 m.n.m. Kávová zrnka jsou zpracovány promytou cestou a jsou ponechány fermentovat po dobu 48 hodin. Káva je v kvalitě Grade 1 (z 1/5), což u etiopských kávy znamená, že nemá povolena žádná, nebo maximalně 4 defektní zrna ve 300 gramovém vzorku zelené kávy.
Doporučená příprava kávy
Tuto kávu doporučujeme na všechny způsoby přípravy vyjma mléčných specialit. Připravené espresso bude mít středně silné tělo, střední aciditu s tóny květů a ovoce. Filtrované kávy budou mít lehké tělo s lehkými ovocnými a květinovými tóny.
![]() |
![]() |
![]() |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.