Novinka
Značka: Jordis

Jordis bílá čokoláda s kousky bobů 40% kakaa, 50 gramů

95 Kč 82,61 Kč bez DPH
Skladem, ihned k odeslání
Můžeme doručit do:
8.12.2020
Kategorie: Čokoláda
Obsah kakaa: 40%
Hmotnost: 50 g

O čokoládovně Jordis

Jordis je česká řemeslná čokoládovna z Hradce Králové, která své čokolády vyrábí od roku 2010. V roce 2014 uspěla na prestižní Academy of Chocolate v Londýně a získala tak historicky první českou medaili. Čokoláda je zde vyráběna pouze "bean to bar" a to z kvalitních a výběrových kakaových bobů, které jsou upraženy a následně rozemlety. Při následném konšování - procesu míchání za tepla - je získána charakteristická lesklá a jemná textura čokolády.

Tipy, jak si vychutnat čokoládu

Na vychutnávání čokolády si udělejte čas a najděte si na to klid. Po noci jsou chuťové pohárky nejvíce citlivé a proto je kousek čokolády po probuzení nejen skvělý start do nového dne, ale zároveň z něj získáte nejvíce chuťových zážitků. Jestliže jste před ochutnáváním čokolády něco jedli, vyčistěte si chuťové pohárky. K tomu nejlépe poslouží kousek jablka nebo sousto chleba, ideálně zapité douškem sodovky nebo vody. 

Čokoláda obsahuje kakaové máslo, které se chová podobně jako máslo klasické a proto má ráda pokojovou teplotu. Jestli ji skladujete v chladu, nechte ji chvíli odležet v pokojové teplotě, než se do ní pustíte. 

 

Čokoláda

 

Nejdříve si čokoládu dobře prohlédněte. Všimněte si jakou má barvu, povrch, lesk. Šedivé mapy mohou znamenat tři věci: nedokonalou temperaci při výrobě, teplotní šok při dopravě a skladování nebo pokročilý věk. Ani jedno z toho nedělá čokoládu nejedlou, jen méně chutnou.

Při rozlomení tabulky by mělo zaznít čisté a jasné křupnutí, které signalizuje, že krystaly kakaového másla ve vaší čokoládě vytvořily pevné a trvanlivé vazby. Přivoňte si a zamyslete se nad tím, co cítíte. V čokoládě lze najít několik stovek aromatických látek z celého spektra této planety - od kakaa, přes ovoce, kůrku upečeného chleba až po hlínu nebo mech. Nebojte se být v hledání aromat kreativní. Čokoládu lámejte v krycím obalu, ať se vyhnete kontaktu s prsty, pod kterými se čokoláda bude ihned rozpouštět.

Dejte si čokoládu do pusy a nechte ji pomalu rozplynout na jazyku. Čokoládu nekousejte, maximálně rozkousněte větší kus. Než nastoupí chuť, zaznamenejte, jakou má čokoláda texturu. Je úplně hladká nebo v ní cítíte drobné kousky? Je krémově vlhká nebo nahořkle suchá? Například hodně jemné čokolády mohou působit ploše, protože z nich při dlouhém mletí a konšování vyprchalo mnoho charakteru kakaových bobů, zatímco správně nastavené kratší a hrubější mletí může zplodit "opravdovější" čokoládu.

Teď se soustřeďte na vývoj chuti - od prvního dojmu, přes vrchol její intenzivity až po postupný závěr. Prošla chuť ve vašich ústech nějakým vývojem? Jak dlouho chuť doznívala? Byly vám všechny její složky příjemné? Jestli ne, zamyslete se nad tím, které ano a které ne. Zkuste svůj chuťový zážitek popsat slovy. Lépe si je tak zapamatujete.

Kvalitní čokoláda může mít dozvuk i několik desítek minut, během kterých se profil několikrát změní. Pokud budete ochutnávat více různých čokolád najednou, doporučujeme začínat bílými, pokračovat mléčnými a zakončovat u hořkých. Nejlépe tak vynikne jejich profil, který by se mohl při opačném postupu schovat za předchozí, výraznější čokoládu. Káva a čokoláda jsou si velmi podobné pěstováním, zpracováním a rovněž i obsaženými aromatickými látkami. I když se to často praktikuje, tak pro optimální vychutnání obou delikates doporučujeme je konzumovat zvlášť. Nepřijdete tak o spousty chutí, které by se ztratily za ostatními.

Pokud to s čokoládou myslíte vážně a chcete zkoumat jednotlivé odlišnosti v chuťových profilech, doporučujeme si ochutnávky zaznamenávat do diáře. Existují přímo i degustační diáře a to nejen na čokoládu. Budete překvapeni, jak jinak vám bude čokoláda chutnat třeba po půl roce. A pamatujte, že čím více kvalitní čokolády ochutnáte, tím více chutí najdete v každé další tabulce. Jen opatrně s množstvím, řemeslné čokolády z kvalitních kakaových bobů obsahují velké množství stimulantů - podobně jako je tomu u kávy.

V textu jsou pasáže z brožury "Jak čokoládu nejlépe vychutnat?" od Jordis

Složení

Kakaové máslo, sušené mléko, třtinový cukr, vanilka, kakaové boby (20%)
Může obsahovat stopy lískových ořechů a mandlí.

Nutriční údaje

Výživové údaje ve 100g 
Energie: 631kCal/2639kJ;
tuky: 49g z toho nas. mas. kys.: 30g;
sacharidy: 36g z toho cukry: 26g;
bílkoviny: 11g;
sůl: 0,26g

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole: