Jak na přípravu kávy
Turecká káva v džezvěTradiční turecká káva se velmi liší od našeho "tradičního turka". Pro její přípravu je potřeba mít kávu namletou co nejjemněji to jde - tzn. na hrubost hladké mouky, v poměru cca 7 gramů kávy na 50 ml vody. V džezvě svařte 1/3 vody s cukrem a kořením dle vaší preference (skořice, kardamom, hřebíček ...). Poté přidejte zbylou vodu a kávu. Doveďte k varu a na chvíli stáhněte ze sporáku. Pozor, aby vám káva "neutekla" z džezvy. Kávu takto svařte celkem 3x a po 30 vteřinovém odpočinku servírujte do malých šálků. |
|
EspressoTutto Italiano! Espresso je káva původem z Itálie, připravená z velmi jemně namleté kávy, ze které se pod tlakem (6-9 bar) vyextrahuje silná a koncentrovaná káva. Správné espresso by mělo mít cca 30 ml, mělo by být připravené z cca 7 gramů kávy a délka extrakce v kávovaru by neměla přesáhnout 25 vteřin. Z espressa se připravují nápoje jako cappuccino (espresso s našlehanou pěnou), doppio (dvojité espresso) nebo flat white (dvojité espresso s mléčnou pěnou). Pro přípravu dobrého espressa je zapotřebí kvalitní kávovar, takže je domácí příprava spíše parketou domácích baristů. |
|
MokaMoka je tak trochu sestra espressa. Podobně jako u espressa se připravuje z jemně mleté kávy, je to káva silná, s cremou. Narozdíl od espressa ale pro výrobu moka nepotřebujete drahý kávovar. Na její přípravu vám bude stačit (hliníková) konvička v ceně několika stokorun. Příprava je jednoduchá a zabere vám maximálně 5 minut. Do spodní nádoby konvičky nalejte horkou vodu po rysku (pod tlakovým ventilem), sítko naplňte po okraj kávou a zarovnejte - nepěchujte. Složenou konvičku dejte na sporák, vyčkejte do dokončení extrakce do horní časti konvičky a sejměte ze sporáku. |
|
Filtrovaná káva (V60)Filtrovaná káva je v dnešní době podobně rozšířená jako espresso. V chuti je ale na druhém spektru - její chuť není koncetrovaná, ale jemná až čajová. Nejčastější volbou pro přípravu filtru je nyní dripper Hario V60. Na přípravu je podle vybrané kávy potřeba středně až středně-jemně namletá káva v poměru 60-80 gramů kávy na 1 litr vody. Vodou o teplotě ~92° lehce poprvé zalijte kávu a nechte ji cca 20 vteřin spařit. Poté opakovaně spirálovitě zalévejte kávu. Celá doba extrakce by neměla přesáhnout 5 minut. U filtrované kávy pozorujte změny v chuti na základě změny teploty. Horká káva bude mít hořčí tóny, které budou s chladnutím přecházet do ovocných tónů. |
|
AeropressAeropress je poměrně mladý, ale zároveň velmi efektivní způsob přípravy kávy. Jeho velkou výhodou je variabilita přípravy, kdy můžete použít více způsobů nebo teplot použité vody. I jeho údržba je velmi jednoduchá a během několika vteřin máte uklizeno. Na jeho přípravu použijte cca 20 gramů kávy, její mletí si můžete přizpůsobit podle své chutě - doporučujeme středně mletou kávu. Sestavený aeropress s propláchnutým papírovým filtrem (k sehnání jsou i kovové) položte na hrnek (platový hrnek je součástí cestovního balení Aeropress Go), nasypte kávu a zalejte vodou (92°). Promíchejte, nechte 20 vteřin louhovat, nasaďte píst a pomalu stlačujte. Po přípravě kávy odšroubujte víčko a vymáčkněte filtr s kávovou sedlinou do odpadu. Opláchněte a je to... |
|
Vaacum potJeden z nejkrásnějších a nejchutnějších kávových rituálů. Tento velmi efektní kávovar byl vynalezen již před téměř 200 lety, ale dodnes je etalonem skvělého výsledku. Káva z vacuum potu je naprosto čistá bez fines, v chuti jemná, ale plná. Na 1 litr kávy je potřeba cca 80 g středně mleté kávy. Spodní baňku naplňte horkou vodou, nasaďte na ni vrchní baňku s filtrem a zapalte pod ní kahan. Jakmile se voda začne vařit, je párou vytlačena do horní baňky. V tu chvíli přisypte kávu, promíchejte a nechce 1-2 minuty (podle požadované intenzity) louhovat. Poté zhasněte kahan, pozorujte velmi efektní aplikaci fyziky a užijte si vaší kávu. |
|
ChemexFiltrování na Chemexu je obdobné jako Hario V60. Mezi těmito kávovary jsou dva zásadní technické rozdíly. Chemex je karafa a dripper v jednom, Hario sada sestává ze dvou dílů. Hario V60 má také uvnitř drážky, které umožnují extrakci přes celou plochu filtru. Chemex je uvnitř hladký, filtr tak po namočení přilne na sklo a extrakce probíhá jen ve spodní části filtru. Pro tento způsob je proto zapotřebí středně hrubě namletá káva v množství 60-80 gramů na litr vody. Proces je technicky shodný s filtrováním na Hario V60. |
|
French pressTato metoda je tak jednoduchá, ale zároveň má skvělý výsledek. Stačí vám na ní obyčejný french press za pár stokorun, můžete ale koupit i kvalitnější a designově lákavější kousky. Základem je hrubě mletá káva, kterou zalijete vodou o teplotě 92°, stlačíte sítko 1 cm pod hladinu a necháte 4 minuty louhovat. Kávu je následně nutné přelít do karafy nebo konvičky, aby nedocházelo k další extrakci. Před koncem si dejte pozor na sedlinu. Velkou výhodou french pressu je jeho možnost použití i pro přípravu sypaného čaje. |
|
Cold brewTrend poslední doby, obzvláště v letních měsících. Za studena extrahovaná káva, která vyniká svojí jemností, kterou není možné dosáhnout horkou cestou. K její přípravě navíc nepotřebujete nic speciálního, postačí vám jakákoliv nádoba a filtr (ideální použití pro V60). Do nádoby nasypte 100 gramů velmi hrubě mleté kávy (hrubosti kuliček pepře) na 1 litr vody - ideálně studené a filtrované. Nechte v lednici extrahovat 12 - 24 hodin podle vaší chuťové preference. Přefiltrujte a serívrujte s ledem a plátkem pomeranče. Nevypitá káva vám v lednici vydrží až 7 dnů. |